Printed From:

Gyomorégés, reflux

gyomorégés a túlzott gyomorsavtermelés által kiváltott kellemetlen tünet. Ennek gyakori előfordulása komoly betegségek tünete is lehet, mint például a refluxé, ezért fontos a hatékony és gyors kezelése. Sokszor egyszerű életmódváltással is lehet a problémákon segíteni, hiszen sok étel elősegíti ennek kialakulását.

refluxbetegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, melynek során a gyomor tartalma a normális haladási iránnyal ellentétesen felfelé visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux sok ember mindennapjait megnehezíti, mivel ezek a tünetek a betegek életminőségére is hatással vannak.

reflux tünetei lehetnek tipikusan a gyomorégés, fájdalmas nyelés vagy a savas felböfögés. További tünetek lehetnek a hányinger, mellkasi fájdalom vagy teltségérzet.

reflux oka, hogy a nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom, melynek normálisan csak a falatok lenyelésénél kellene kinyílnia, a fokozódó hasűri nyomás, vagy az izom gyengesége miatt máskor is kinyílik. A fokozódó hasűri nyomás legfőbb oka a megnövekedett gyomortartalom lehet, például egy kiadós étkezés után, míg a záróizom gyengesége összefüggésbe hozható a rekeszizomsérvvel.

A refluxra hajlamosabbak lehetnek azok, akik elhízottak, valamint gyakrabban előfordulhat azok között, akik rendszertelenül étkeznek, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, kávét vagy teát.

A reflux kezelése enyhe tünetek esetén történhet savközömbösítőkkel (például Acido-Git® Maalox) gyógyszerek. Feltétlenül szükséges odafigyelni a helyes étkezésre is: túl nagy mennyiségű étel vagy olyan ételek fogyasztása, melyek sokáig maradnak a gyomorban, nem ajánlatosak. A tünetek tartós fennállása vagy súlyosbodása esetén mindenképpen keresse fel orvosát.

MAT-HU-2000205 (2020.07.28.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.