Printed From:

Hasmenés

hasmenés tünete lehet számos betegségnek, de leggyakrabban valamilyen fertőzés áll mögötte, melyet okozhat baktérium vagy vírus is. A hasmenés lehet akut vagy krónikus is: az egy hétnél tovább tartó hasmenés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az antibiotikumok szedése is okozhat hasmenést, mivel felborítja a bélrendszer természetes baktérium flóráját.

A hasmenés tünetei közé tartozik a híg széklet, valamint a székletürítések megnövekedett száma. A tüneteket kísérheti görcsös hasi fájdalom, hányás, hányinger, émelygés, hőemelkedés vagy láz, étvágytalanság. A hasmenés során a legnagyobb velejáró gondot a kiszáradás okozhatja, így a folyadék és megfelelő sók pótlása nagyon lényeges.

Hasmenés esetén alapvetően a kiváltó okokat kell kezelni, de vannak olyan általános megfontolások, amelyeket minden esetben érdemes figyelembe venni. Ilyen például a folyadék és sók pótlása a folyadék- és ionvesztés miatt, megfelelő diéta alkalmazása a hasmenés során kímélve ezáltal a bélrendszert. A diétában mindenképpen kerülendőek a zsíros, fűszeres, sült ételek, rostos, szénsavas italok, továbbá a tej és tejtermékek.

A hasmenés során károsodik a bélflóra, amely regenerálódásában nagy segítséget nyújthatnak a probiotikumok a bennük lévő természetes, jótékony baktériumok által.

SAHU.NBI.18.06.0360a (2018.07.12.)
Utolsó módosítás: 2018.07.17.