Printed From:

Laxa-Git® Betegtájékoztató

Laxa-Git® 5mg gyomornedv-ellenálló tabletta
biszakodil

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont. 
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Laxa-Git® 5 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (a továbbiakban Laxa-Git® tabletta) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Laxa-Git® tabletta alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Laxa-Git® tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Laxa-Git® tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Laxa-Git® tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Laxa-Git® tabletta hatóanyaga a biszakodil, amely a vastagbélben fejti ki hatását, és ezáltal kíméletesen segíti elő a székletürítést.
A Laxa-Git® tabletta

 • székrekedés rövid távú kezelésére,
 • diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre, valamint a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén a belek kiürítésére szolgál.

Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre, valamint a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén a Laxa-Git® tabletta orvosi ellenőrzés mellett adható!

2. Tudnivalók a Laxa-Git® tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Laxa-Git® tablettát

 • ha allergiás a biszakodilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha bélelzáródása van, vagyis a bélcsatorna nem képes a táplálékot és a salakanyagokat továbbítani;
 • heveny hasi tünetek, pl. vakbélgyulladás esetén;
 • gyomor- és bélrendszeri gyulladás esetén;
 • hányingerrel és hányással kísért, tisztázatlan eredetű súlyos hasi fájdalom esetén (mely súlyosabb betegség jele lehet);
 • súlyos folyadékveszteség, az ionegyensúly felborulása esetén (pl. hányással vagy tartós, magas lázzal járó állapotokban);
 • 2 év alatti gyermekeknél.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Laxa-Git® tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Különösen ügyeljen a Laxa-Git® tabletta alkalmazásakor az alábbiakra!

Mint minden hashajtót, a Laxa-Git® tablettát sem szabad szedni folyamatosan, ill. hosszú időn keresztül. Egy hétnél tovább tartó panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, és a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtók tartós vagy túlzott alkalmazása a székrekedés rosszabbodását, illetve a folyadék- és sóháztartás zavarát okozhatják. A túlzott alkalmazás folyadék-, só- (elektrolit-) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.

A hashajtás elősegítheti a kiszáradást. Ennek szomjúságérzés és csökkent vizeletmennyiség lehetnek a tünetei. Azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás különösen veszélyes lehet (pl. veseelégtelenség esetén, idős korban) és az említett tüneteket észlelik, a Laxa-Git® tabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A betegek véres székletet észlelhetnek, ami általában enyhe és magától megszűnik.

Idült székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.

Laxa-Git® tablettát szedő betegeknél előfordult szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezeket a rosszulléteket azonban nem feltétlenül a Laxa-Git® tabletta idézte elő, inkább valószínű, hogy a székletürítést elősegítő hasprés okozta.

Gyermekek csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetik a Laxa-Git® tablettát!

Egyéb gyógyszerek és a Laxa-Git® tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Vizelethajtókkal és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokkal történő egyidejű alkalmazása a folyadék- és a sóháztartás (az elektrolitegyensúly) zavarát okozhatja (pl. káliumion-hiányt). Ez különösen bizonyos szívre ható gyógyszerek, az ún. szívglikozidok szedése esetén fontos, mivel az elektrolit- és ezen belül a káliumszint csökkenése miatt a szívglikozid gyógyszerek (pl. digoxin) hatása nemkívánatos mértékben fokozódik.

A Laxa-Git® tablettát nem szabad gyomorsav-közömbösítő szerekkel (antacidum) bevenni.

A Laxa-Git® tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal

A Laxa-Git® tablettát nem szabad tejjel együtt bevenni.

Terhesség , szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő klinikai vizsgálati adat. Hosszú távú tapasztalatok azt mutatták, hogy nincs nemkívánt vagy károsító hatásra utaló adat terhesség során. 
Mint minden gyógyszer, így a Laxa-Git® tabletta is csak orvosi tanácsra alkalmazható terhesség idején. Ha várandós, azonnal közölje kezelőorvosával!

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag nem kerül át az anyatejbe, ezért a Laxa-Git® tabletta szoptatás idején alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.
Mindazonáltal hasi görcs miatt szédülést és/vagy ájulásérzést tapasztalhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, vagy hasi görcs jelentkezik, kerülje a potenciálisan veszélyes feladatok végzését, mint pl. a gépjárművezetés vagy a gépek kezelése.

A Laxa-Git® tabletta 226 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) és 86,84 mg szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Laxa-Git® tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Székrekedés rövid távú kezelésére:

Felnőttek és 10 éven felüli gyermekek: 1-2 tabletta este.
2-10 éves gyermekek: 1 tabletta este.
10 évnél fiatalabb gyermekeket krónikus vagy tartósan fennálló székrekedés esetén csak orvosi felügyelet mellett szabad kezelni.
Biszakodil 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható (lásd 2. pont "Ne alkalmazza a Laxa-Git® tablettát" részt).

Orvosi utasítás nélkül a Laxa-Git® tabletta csak rövid ideig (legfeljebb egy hétig) szedhető. Krónikus székrekedés esetén forduljon orvosához.

Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre, valamint a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén:

Ha a készítményt diagnosztikai vizsgálat előkészítésére, műtét előtt és után kezelésekre, a székletürítés könnyítésére alkalmazzák, csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
Felnőttek és 10 éven felüli gyermekek: 2 tabletta megelőző reggel, majd 2 tabletta megelőző este, majd 1 gyors hatású hashajtó készítmény (pl. végbélkúp) a vizsgálat vagy műtét reggelén.
4-10 éves gyermekek: 1 tabletta este, majd egy gyors hatású, gyermekeknek adható hashajtó készítmény (pl. végbélkúp) a vizsgálat vagy műtét reggelén.

A tablettákat egészben, sok folyadékkal, reggel éhgyomorra vagy (székrekedés esetén lehetőleg) este kell bevenni. Ha a tablettákat este veszi be, a bélmozgás mintegy 10 óra múlva indul meg.
Ha reggel, éhgyomorra veszi be, a bélmozgás kb. 6 óra elteltével indul meg.

Ha az előírtnál több Laxa-Git® tablettát vett be

Nagyon fontos az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató által előírt adagolás betartása. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

A túladagolás tünetei
Nagy adagok bevétele után hasmenés jelentkezhet (híg, vizes széklet), hasi görcsök, a számottevő folyadék-, kálium- és elektrolitvesztés következtében pedig fáradékonyság és izomgyengeség jelentkezhet.
A Laxa-Git® tabletta tartós túladagolása - más hashajtókhoz hasonlóan - idült hasmenést, hasi fájdalmat, alacsony káliumszintet a vérben, másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat, károsíthatja a vesét, felborítja a folyadék- és anyagcsere-egyensúlyt.

Ha elfelejtette bevenni a Laxa-Git® tablettát

Ha elfelejtette bevenni az adagját és még nem telt el túl sok idő a bevétel szokásos időpontja óta, vegye be az adagot, szem előtt tartva a hatás kezdetének fent ismertetett várható időpontját.
Amennyiben túl sok idő telt el a bevétel szokásos időpontja óta, ne vegye be az elfelejtett adagot, hanem várja meg a következő bevétel időpontját és folytassa a gyógyszer szedését a szokásos adaggal.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Mellékhatások ritkán fordulnak elő, ha a tablettákat csak rövid ideig szedik. A Laxa-Git® tabletta hosszabb időtartamon át történő szedése gyakran fokozott bélrenyheséget eredményez, ezért csak rövid ideig szabad szedni.
Ha a Laxa-Git® tablettákat hosszabb időtartamon át szedik, ez fokozott vízvesztést, kálium-, és egyéb sók veszteségét okozhatja. Emiatt gyengülhet a szívműködés, izomgyengeség léphet fel, különösen akkor, ha vízhajtót és kortikoszteroid-tartalmú gyógyszert is szednek egyidejűleg.

A leggyakrabban jelentett mellékhatás a hasi fájdalom és hasmenés voltak.

Amennyiben azonban az alábbi ritkán előforduló (1 000 beteg közül legfeljebb 1 kezelt betegnél jelentkezhet), de súlyos reakciók jelentkeznének Önnél, azonnal forduljon orvoshoz:

Anafilaxiás (súlyos allergiás) reakciók, a bőr alatti szövetek nagy kiterjedésű duzzanatával járó allergiás reakció (angioödéma), amely érintheti az arcot és a garatot is (az érintett testtájtól függően veszélyes is lehet, pl. légzési nehézséget okozhat), túlérzékenységi reakció, kiszáradás, szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés).

Egyéb mellékhatások lehetnek:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 kezelt betegnél jelentkezhet): hasi görcsök és hasi fájdalom, hasmenés, hányinger.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 kezelt betegnél jelentkezhet): szédülés, véres széklet, hányás, kellemetlen hasi panaszok (ún. hasi diszkomfort), végbéltáji kellemetlen érzés.

Ritka mellékhatások (1 000 beteg közül legfeljebb 1 kezelt betegnél jelentkezhet): bélgyulladás, kiszáradás (dehidráció).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Laxa-Git® tablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laxa-Git® tabletta?

A készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil gyomornedv-ellenálló tablettánként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, mikrokristályos cellulóz, makrogol 6000, laktóz-monohidrát, metilakrilsav-etilakrilát-kopolimer (1:1), hosszú szénláncú részleges gliceridek, szacharóz, porlasztva szárított arabmézga, kalcium-karbonát, poliszorbát 80, titán-dioxid (E171), sztearinsav, porlasztva szárított glükóz szirup.

Milyen a Laxa-Git® tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér-elefántcsontszínű, lencse alakú, egyenletesen fényes felületű gyomornedv-ellenálló filmbevonattal és cukros bevonattal ellátott tabletta.
A tabletta átmérője 10,1 mm, magassága 5,85 mm.

30 db gyomornedv-ellenálló tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:
sanofi-aventis Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5.
Magyarország

Tel.: (+36 1) 505 0050

Gyártó:
Roha arzneimittel GmbH
Rockwinkeler Heerstrasse 100., 28355 Bremen
Németország

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához.
sanofi-aventis Zrt.

OGYI-T-20748/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma 2014. március

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 24.