Levesek
Rozmaringos hagymaleves
Hozzávalók 4 adag
- 15dkg póréhagyma
- 1db vöröshagyma
- 1db zsemléből kockák
- 10dkg füstölt sajt
- 1kk napraforgóolaj
- 1kk őrölt rozmaring, só
- kb 1 liter víz
Elkészítés
A póréhagymát karikára vágva, sós vízben megfőzzük.
A vöröshagymát apróra vágva 1 kk étolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megpuhult póréhagymához.
Pépesítjük botmixerrel, majd felhígítva, őrölt rozmaringgal ízesítve felforraljuk.
A pirított zsemlekockával, reszelt sajttal tálaljuk,friss rozmaring ággal díszítve.
Sonkagombóc leves pikánsan
Hozzávalók 8 adag
- 25 dkg füstölt sonka
- 3 db répa csíkokra vágva
- 3 ek olívaolaj
- 6 db kisebb csemege uborka,csíkokra vágva
- 2 db babérlevél
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 2 ek liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 dl 12 %-os tejföl
- 1 kiskanál majoránna
- fél citrom leve, ízlés szerint bor
Elkészítés
A füstölt sonkát vízben megfőzzük.
Az olajon a répát megfuttatjuk, majd rámerünk 1 dl-t a főzőléből és 5 percig lefedve pároljuk.
Ezután hozzáadjuk az uborkát és felöntjük a maradék füstölt-lével, ha kevés lehet pótolni vízzel.(a folyadék mennyiségének kb 2l-nek kell lennie)
Főzés közben ledaráljuk a sonkát, összedolgozzuk a két beáztatott zsemlével, majd hozzáadjuk a tojásokat, petrezselymet, kiskanál borsot, ha lágy lenne, akkor adhatunk hozzá még zsemlemorzsát.
Amikor felforrt a levesünk, közepes hőfokon és belerakosgatjuk a gombócokat. Ha az összes gombóc feljött a leves tetejére, akkor tejfölös liszt keverékével behabarjuk.
A citromlé hozzáadásával még pikánsabbá tehetjük.
Majorannás burgonyaleves
Hozzávalók 4 adag
- 1 kg burgonya
- 1,5 l alaplé (húsleves, kockából is jó)
- 1 ek majoranna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 150 g tejföl 12%
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kk fűszerpaprika
- só ízlés szerint
Elkészítés
Az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk.
Hozzáadjuk a majorannát és egy kis fej vöröshagymát reszelve, vagy apróra vágva. Kicsit átforgatjuk, aztán beletesszük a pirospaprikát, és kevergetve, nehogy csomós maradjon, felengedjük a húslevessel.
Beletesszük a kockára vágott burgonyát, sózzuk, ha kell, és puhára főzzük.
Amikor a burgonya már készre főtt, a tejfölt kevés levessel csomómentesre keverjük, s ezt a többi leveshez adjuk, de ezzel már csak épphogy felforraljuk.
Joghurtos gyümölcsleves
Hozzávalók 4 adag
- 350 g meggy
- 150 g joghurt (meggyes, málnás vagy erdei gyümölcsös)
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 1 l víz
Elkészítés
A meggyet levével és 1 l vízzel együtt feltesszük főni, cukrozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket. Forrás után csak pár percig főzzük.
A joghurtot a liszttel elkeverjük, a forró léből keveset hozzámerünk, elkeverjük, ezt még kétszer egymás után ismételjük, majd a leveshez öntjük.
A citromlevet akkor tegyük hozzá, ha lehűlt a leves, így megmarad a vitamintartalma.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók 6 adag
- 1 kg sütőtök
- 2 db sárgarépa
- 2 dl zsírszegény (10%) főzőtejszín
- 5 dl zöldség alaplé (vagy 1 db zöldségleveskocka vízzel)
- 1 db póréhagyma
- 2 ek méz
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 csipet fehérbors
- gyömbér ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés
A zsiradékon megdinszteljük a karikára vágott póréhagyma alsó, fehér részét. Erre rádobjuk a felkockázott és meghámozott répát és sütőtököt, megforgatjuk. Rácsurgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt gyömbérrel, majd kevergetve pirítjuk még így egy-két percig.
Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. 10 perc főzés után beleöntjük a tejszínt, reszelünk bele szerecsendiót. Az ideális sűrűség elérése érdekében a legjobb, ha ebben a fázisban pont ellepi a lé a zöldséget.
Még egyszer felforraljuk a levest, és ha minden teljesen puhává főtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint utólag még sózhatjuk, borsozhatjuk.
Tálalhatunk mellé sajtos pirítóst, reszelt sajtot, oregánós olívaolajas kenyér kockát de önmagában is finom és laktató.
Borleves habgombóccal
Hozzávalók 4 adag
- 4 db tojássárgája
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 4 dl félédes fehérbor
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
- 5 csepp citromlé
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 dl fehérbor
- 2 ek cukor (főzővízhez)
- 9 dl víz
Leves:
Habgombóc:
Elkészítés
A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal.
Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort és a cukrot. Amint elolvadt a cukor, adagoljunk a cukros-boros vízbe habgombócokat, és főzzük 2 percig. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a borral, a cukrokkal és a csipet sóval. Töltsük át egy habüstbe (vagy egy kerek aljú fém salátás tálba), majd állítsuk forró vízgőz fölé. Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint ízesíthetjük még pár csepp citromlével. Kis lángon tálalásig tartsuk melegen.
MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.
Receptek
