Printed From:

A tápcsatorna feladata a szervezet tápanyaggal és vízzel való ellátása. Az ételben lévő tápanyagok nagy része közvetlenül nem alkalmas a felszívásra, éppen ezért a bélcsatornán áthaladva az étel megemésztődik, és az összetevők nagy része kémiai és enzimatikus átalakuláson megy keresztül ahhoz, hogy felszívhatóvá váljon.

A táplálék továbbításában a tápcsatorna izomzata segít. Az emésztőműködések során az izomműködés nagy része akaratunktól függetlenül zajlik, az úgynevezett simaizmokkal.

A tápanyagok bontásában és felszívhatóvá tételében enzimek (fehérjemolekulák, melyek elősegítik és gyorsítják a folyamatokat) és számos egyéb anyag vesznek részt. A felszívódás során a bél üregéből a beleket belülről bélelő hámon keresztül az anyagok a bél hajszálereibe, majd a tápcsatorna nagyobb vénáiba és a májba kerülnek.

A tápcsatorna egyes részeiben zajló folyamatok

3
Patkóbél, máj, epehólyag, hasnyálmirigy
Patkóbél: a gyomor tartalma szakaszos ürülés során a vékonybél felső szakaszába, az alakjáról elnevezett patkóbélbe (más néven nyombélbe) kerül. Ide ürül az epehólyag tartalma és a hasnyálmirigy emésztő enzimjeit tartalmazó hasnyálmirigynedv is- tovább segítve a táplálék emésztését.
Epe, epehólyag, közös epevezeték: a májban a májsejtek választják ki az epét, mely a kivezető csatornán keresztül az epehólyagba kerül. Az epe összetett anyag: a benne lévő epesavas sóknak a táplálékban lévő zsír emésztésében van fontos szerepük. Az epe folyamatosan termelődik, és kerül be az epehólyagba, melynek átlagos térfogata 20-30 ml. Az epehólyag étkezés hatására összehúzódik, és tartalma az epehólyag-vezetéken, majd a közös epevezetéken keresztül ürül a patkóbélbe. Az epehólyag összehúzódásakor a hólyag nyaka és a patkóbélbe vezető nyílást záró körkörös izomzat ellazul, biztosítva az ürülést. Ha a működésbe zavar csúszik (pl. gyulladás, kő az epehólyagban vagy a közös epevezetékben), az összehúzódó epehólyagból nem tud a bél felé akadálytalanul ürülni az epe, és epegörcs keletkezik, bizonyos esetekben akár sárgaság is felléphet.
Hasnyálmirigy: szintén a patkóbél függelékes szerve, s amint neve is mutatja, mirigyes szerv, kb. 70-80 g tömegű. Feladata kettős: 1. A kb. 1-2 %-ot kitevő belső elválasztású rész sejtjei termelik az inzulint és a glukagont, melyek a szénhidrátháztartásban, végső soron a vércukorszint szabályozásában vesznek részt. A rendszer működészavarának a következménye a cukorbetegség. 2. A másik, külső elválasztású rész sejtjei nagyon fontos emésztőenzimeket termelnek, melyek a hasnyálmirigynedvbe kerülnek és a hasnyálmirigy-vezetéken keresztül a patkóbélbe ürülnek. Elengedhetetlenek a táplálék megfelelő mértékű és minőségű emésztéséhez.

Forrás: Fonyó Attila: Az orvosi élettan 
tankönyve 2011. 317-361, 448 old

MAT-HU-2000205 (2020.07.28.)
Utolsó módosítás:2020.08.04.