Printed From:

Puffadás, teltségérzet, hányinger

Egy nagyobb étkezésre szervezetünk gyakran reagál puffadással, teltségérzettel, felfúvódással, amelyet akár görcsös fájdalmak is kísérhetnek.

A puffadásnak számos oka lehet, például az elfogyasztott étel nem megfelelő emésztése, vagy az, hogy étkezés közben levegőt nyelünk. A patkóbélben, majd a vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok tovább kerülnek a vastagbélbe, ahol az ott lévő baktériumok bontják tovább. A bakteriális bontás során gáz is képződik, ami kényelmetlen helyzetet teremthet.

Puffadást és teltségérzetet okozhat még a széndioxid felszabadulás, például nagy mennyiségű szénsavas ital fogyasztása esetén. Továbbá fokozhatja a gázképződést a túlzott levegőnyelés, ami egy természetes folyamat, de kapkodó étkezés, rágógumi túlzott használata esetén megnövekedhet ennek mennyisége.

A haspuffadás hosszan fennálló tünete kivizsgálásokat igényelhet, de legtöbb esetben a tünetek mögött csak a helytelen életvitel húzódik meg. Kisebb mennyiségű étel lassabb elfogyasztásával, a nagy mennyiségű szénsavas italok elkerülésével csökkenthetjük a kellemetlen tünet előfordulását. Segíthet még, ha kerüljük a kifejezetten puffasztó ételeket, valamint rendszeresen mozgunk.

Nagyobb mennyiségű zsíros étel fogyasztása esetén a Bila-Git® filmtabletta segítheti a zsíremésztést, és így csökkentheti a teltségérzetet, puffadást.

MAT-HU-2000205 (2020.07.28.)
Utolsó módosítás:2020.08.04.