Printed From:

Hasmenés

hasmenés tünete lehet számos betegségnek, de leggyakrabban valamilyen fertőzés áll mögötte, melyet okozhat baktérium vagy vírus is. A hasmenés lehet akut vagy krónikus is: az egy hétnél tovább tartó hasmenés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az antibiotikumok szedése is okozhat hasmenést, mivel felborítja a bélrendszer természetes baktériumflóráját.

A hasmenés tünetei közé tartozik a híg széklet, valamint a székletürítések megnövekedett száma. A tüneteket kísérheti görcsös hasi fájdalom, hányás, hányinger, émelygés, hőemelkedés vagy láz, étvágytalanság.

Hasmenés esetén alapvetően a kiváltó okokat kell kezelni, de vannak olyan általános megfontolások, amelyeket minden esetben érdemes figyelembe venni. Ilyen például a folyadék és sók pótlása a folyadék- és ionvesztés miatt, megfelelő diéta alkalmazása a hasmenés során kímélve ezáltal a bélrendszert. A diétában mindenképpen kerülendőek a zsíros, fűszeres, sült ételek, rostos, szénsavas italok, továbbá a tej és tejtermékek.

A hasmenés során károsodik a bélflóra, amely regenerálódásában nagy segítséget nyújthatnak a probiotikumok a bennük lévő természetes, jótékony baktériumok által.

MAT-HU-2000205 (2020.07.28.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.