Printed From:

Nem csak a nehéz ételek okozhatnak haspuffadást

Ha a hasunk felpuffad, kényelmetlenül érezhetjük magunkat bőrünkben. Ez a tünet a munkahelyen, egy nyári esküvőn, egy esti kerti partin, nyaraláskor vagy az otthoni pihenés során is ugyanolyan diszkomfort érzést okozhat. Ilyenkor nehezen tudjuk magunkat elengedni, és a feszengéstől akár ingerültebbek is lehetünk, mert nem tudunk az adott pillanatra koncentrálni.

De hogy lehet az, hogy nem ettünk sem sokat, sem pedig nehéz ételeket, és mégis tapasztalnunk kell ezt a korántsem kellemes tünetet? Fontos tudnunk, hogy nem csak a gyomorrontás az, mely kiváltó okként szerepel a haspuffadás esetében, ezért most tekintsük át, milyen gyakori problémákra mutathat ez a panasz:

  1. Ételallergiák, intolerancia

Glutén, laktóz – sokak szerint modern világunk nagy ellenségei. Számtalan összetevőre lehetünk allergiásak vagy érzékenyek ezek mellett is, és ha nem igyekszünk elkerülni a számunkra nem megfelelő táplálékot, akkor a haspuffadás tünetével is számolnunk kell, sok egyéb kellemetlenség mellett.

  1. Amikor a szelek kínoznak

Ha túl sok levegőt nyelünk, vagy emésztés közben gázok képződnek bélrendszerünkben, de nem tudnak távozni, hasunk felpuffad, és olyan érzésünk lehet, mintha egy lufit nyeltünk volna le.

  1. Epekő

Az epekő kialakulása igen gyakori betegségnek tekinthető. A fájdalom mellett például haspuffadással is jár, de mivel komoly szövődményeket is okozhat, fontos, hogy orvoshoz forduljunk erre utaló tüneteinkkel.

  1. Hormonális változások: PMS, terhesség

A test hormonális változásai is okozhatnak puffadásos tüneteket, legyen szó akár premenstruációs szindrómáról, akár terhességről. Mivel a puffadás természetes velejárója lehet az említett helyzeteknek, ezért nem kell megijednünk, ha a kellemetlen tünetek jelentkeznek, azonban érdemes inkább orvoshoz fordulnunk, ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk.

  1. IBS

Az irritábilis bélszindróma egy olyan krónikus tünetegyüttes, mely a puffadás mellett hasi görcsökkel, hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel, hasi fájdalommal is együtt járhat. A betegség pontos kiváltó oka jelenleg ismeretlen, és a különböző esetek teljesen eltérőek súlyosság és tünetek szempontjából is. A betegség gyanúja esetén feltétlenül forduljon orvoshoz.

  1. Antibiotikumos kezelések

Az antibiotikumok mellékhatásaként gyakran tapasztalhatunk puffadást. Ez a tünet optimális esetben a kezelés után elmúlik, és akkor is csak enyhe formában jelentkezik. Amennyiben mellékhatást tapasztal, feltétlenül forduljon szakemberhez.

  1. Egyéb betegségek

Számtalan komoly és kevésbé komoly betegség is okozhat haspuffadást, akár daganatos betegségekre, akár fertőzésekre, akár szervi problémákra gondolunk. Amennyiben nem biztos a tünetei kiváltó okában, feltétlenül forduljon orvoshoz, és kérjen szakértői segítséget egészsége megőrzése érdekében.

Ha Ön mégis biztos abban, hogy csupán túl sokat evett, esetleg nem kímélte emésztőrendszerét, és nehéz ételeket választott, a Bila-Git filmtabletta szakértő segítséget nyújthat, hiszen serkenti a zsíremésztést, és csökkenti a teltségérzetet, puffadást.

Járjon utána a tünetek kiváltó okainak, és szabaduljon meg a kellemetlen puffadás érzésétől!

MAT-HU-2000204 (2020.07.28.)

Utolsó módosítás dátuma: 2020.08.04.